woensdag 6 december 2006

Eigenbelang

De laatste tijd praat ik vaak met managers over onderzoeken naar medewerkerstevredenheid. De onderliggende vraag bij dit soort onderzoeken is: wat wil de medewerker? Ik zeg dan altijd: ga eens een stapje dieper. Waarom werkt iemand eigenlijk samen?

We werken samen als we schatten dat we door samenwerking het eigenbelang beter bereiken dan door strijd of eenzaam voort te ploeteren. Het is belangrijk om te uit te gaan van de meest basale reden van samenwerking: eigenbelang. Dat is de kern van samenwerking, als je dat beseft, besef je ook dat je het eigenbelang van de ander moet steunen in je samenwerking. Dat is fundamenteler dan tevredenheid op de werkplek.

In een onderneming moet je eerst weten wat het eigenbelang van een medewerker is. Wat wil een medewerker? Deze vraag werd gesteld in een omvangrijk onderzoek door Sirota. En wat blijkt?

Op 1 staat: Equity. To be treated justly in relation to the basic conditions of employment.
Op 2 staat: Achievement. To take pride in one’s accomplishments by doing things that
matter and doing them well; to receive recognition for one’s accomplishments; to take
pride in the organization’s accomplishments.
Op 3 staat: Goal 3. Camaraderie. To have warm, interesting, and cooperative relations with others in the workplace.

Redelijkheid en billijkheid in werkomstandigheden en beloning, erkenning op basis van ieders resultaat en het gevoel van onderlinge vriendschap. Als je de conclusies vertaalt, merk je dat je uitkomt op ‘doorwrochte’ woorden. Pak die uitgangspunten en je hebt een fundament voor iedere onderneming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten